Nyfiken på ett jobb
som drar blickarna till sig?
Bli optiker.

Nyfiken på ett jobb
som drar blickarna till sig?
Bli optiker.

VAD GÖR EN OPTIKER?

Som optiker hjälper du människor till ett bekvämare seende och en bättre tillvaro. Till din hjälp har du den absolut senaste teknologin och produkter som kan anpassas för varje individ. Söker du ett meningsfullt arbete där du gör skillnad för andra människor och har goda karriärmöjligheter är det här jobbet för dig.

Under de senaste tjugo åren har optikern gått från ett hantverksyrke till att arbeta kliniskt under legitimation inom hälso- och sjukvården. Fler och  er människor söker sig till optikern för ögonhälsovård. På samma sätt som man går till läkaren för hälsokontroll väljer många att regelbundet besöka sin optiker för att kontrollera att ögonen mår bra. Det ställer större krav på optikerns medicinska kompetens och optikern har en djup medicinsk kunskap

FRAMTIDENS OPTIKER.

När du nu funderar över vilken utbildning du ska välja är det viktigaste kanske inte vad jobbet innebär idag, utan hur det kommer att se ut om 5-10 år, när du ska ut i arbetslivet.

Optikern kommer i allt större utsträckning vara en del av vårdkedjan och jobba med ögonhälsa. När befolkningen blir allt äldre ökar behovet av ögonundersökningar. Synundersökningarna kommer att i allt större utsträckning utföras med tekniska hjälpmedel, optikern fokuserar på sådant som maskinen inte kan ersätta; att hitta den bästa lösningen på patientens synproblem utifrån dess unika förutsättningar, behov och krav.

UTBILDNING OPTIKER.

Optikerutbildning är en treårig utbildning på universitetsnivå som leder till att man erhåller legitimations- och kontaktlinsbehörighet. Den treåriga grundutbildningen kombinerar medicinska ämnen med tekniska ämnen.

Den kliniska färdigheten
fås genom träning på patienter i egna undersökningsrum och genom fem veckors praktik hos optiker.

Optikerutbildning ges vid Karolinska Institutet (Stockholm) och Linnéuniversitetet (Kalmar).

Linnéuniversitetet (LNU) har utbildningen förlagd till den framstående naturvetenskapliga institutionen i Kalmar. Den grundläggande optiken ges i samarbete med Institutionen för data, fysik och matematik – allt inom bekvämt gångavstånd.